fruit

Voor sommige ijsmakers is het gebruik van vers fruit een vereiste. Ik zou ook het liefst zoete zachte vruchten vol smaak en geur zo van de boom of struik halen, want dat is het mooist. Helaas gaat dat in Nederland niet, in ieder geval niet makkelijk. Ik gebruik daarom voornamelijk diepgevroren fruit. Dit heeft meer smaak en geeft een veel betere kleur omdat dit fruit vaak veel rijper is wanneer het geplukt en verwerkt wordt. Niet goed voor de winkel waar het er vooral goed uit moet zien maar voor ijs juist veel beter. Ik vindt het dus ook geen probleem om aardbeienijs buiten het aardbeienseizoen te verkopen. De aardbeien zijn biologisch, dat vindt ik wel weer belangrijk. Sinaasappelijs is één van de smaken die ik wel van vers fruit maak. Diepgevroren sinaasappelsap is nooit zo goed als vers sap en sinaasappelen zijn altijd goed verkrijgbaar. Bloedsinaasappelsap is juist weer seizoensgebonden en vers niet altijd zo goed als het diepgevroren sap dat ik gebruik. Diepgevroren mangopuree is ook altijd veel beter maar de peren in het peer-limoenijs zijn de Nederlandse Conference peren die vers altijd beter zijn en makkelijk verkrijgbaar.